NUOVO CAFFE s.r.o.
V Újezdech 2, 621 00 Brno

Provozní doba: 7:30 - 16:00 hod

tel: +420 549 273 192
Zelená linka: 800 269 259

Kolik je způsobů přípravy kávy? Tradiční i netradiční způsoby přípravy.

French press

Jedná se o jeden z nejběžnějších a nejjednoduších alternativních způsobů přípravy kávy. Konvičky na french press se vyrábí v několika velikostech a dostupné jsou vě většině obchodů s domácími potřebami. Konvičku navíc využijete i na přípravu sypaného čaje nebo frappé.

Do konvičky nasypte odměřené množství středně hrubě mleté kávy a zalijte trochou vody cca 95°C teplé. Vyčkejte 20 vteřin a doplňte vodou do požadovaného množství. Nechte louhovat max. 4 minuty a poté pomalým stlačováním pístu oddělte sedlinu od nápoje. Nyní už můžete servírovat.

Moka konvička

Tyto designové skvosty se pomalu začínají zabydlovat v našich domácnostech. Chuť kávy je velice podobná espressu, ale pořizovací náklady jsou nesrovnatelné. Můžete si vybrat mezi "obyčejným" nebo značkovým kouskem různých velikostí na 2 - 8 šálků kávy.

Do spodní části nalijte vodu, do sítka nasypte jemně mletou kávu a konvičku důkladně sešroubujte. Postavte ji na plotýnku a počkejte, až se všechna voda protlaží skrze kávu do horní části. Přelijte do oblíbeného šálku a je hotovo.

Džezva

Připravit kávu v džezvě (anglizcky "cezve") chce trošku zručnosti, ale odměnou je naprostá delikatesa. Tento způsob pochází z arabských zemí a džezva se tradičně ohřívala v rozpáleném písku (ne přímo nad plamenem). Dnešní kavárnící se to snaží napodobit použitím nádoby s pískem zahřívané na vařiči.

Do džezvy nasypte velmi jemně mletou kávu a cukr a zalijte studenou vodou. Začněte zahřívat a jakmile se začne tvořit pěna, džezvu odstavte. Nemíchat! Tento postup několikrát zopakujte. Správně by se "koláč" kávy neměl převrátit. Poté přelejte do šálků. Tradiční turecká káva (neplést s českým turkem) je velmi silná a stejně tak sladká.

Filtrovaná káva

Opět velice jednoduchý způsob přípravy slabší, například snídaňové kávy. Porcelánové (nebo jiné) filtry překvapivě dobře nahradí eletrický kávovar na překapávanou kávu.

Filtr "posaďte" na šálek nebo konvičku a vložte do něj filtrační papír. Nasypte požadované množství středně hrubě mleté kávy. Kávu navlhčete vodou o teplotě asi 90°C (vodu nechte po varu asi 1,5 minuty chladnout v otevřené konvici) a nechte ji 20 vteřin rozpařit. Poté dolite vodou až po okraj filtru a počkejte, až veškerá tekutina prokape do šálku. Jednoduché, že?

Aeropress

Nyní už se dostáváme k baristickým specialitkám. Je zapotřebí speciální plastový válec s pístem a k němu příslušné filtry. Výsledek ale může stát za to! Zejména proto, že připravená káva je chladnější než obvykle a můžete si ji tak vychutnat okamžitě.

Válec posaďte na šálek, vložte do něj filtr a odměřené množství kávy. Zalijte vodou o teplotě pouhých 80°C. Pomocí pístu tekutinu pomalu protlačujte skrz filtr, důležité je mezi pístem a hladinou udržovat vzduchovou bublinu. Jakmile je veškerá tekutina v šálku, s protlačováním přestaňte. Pokud by se skrz sedlinu protlačil zbylý vzduch, došlo by k uvolnění nežádoucích látek a chutí.

Vaccum pot

Nyní nastává chvíle pro opravdovou alchymii. Vakuová káva je totiž opravdovám obřadem a nehodí se pro běžnou snídani nebo přípravu v kanceláři. Následující postup je velice zjednodušený, ale pro ilustraci snad dostatečný.

Spodní nádobu naplňte vodou, do horní nasypte kávu. Celé zařízení důkladně sestavte (nikde nesmí unikat pára ani voda) a postavte na plotýnku nebo nad hořák. Jakmile se začne voda ve spodní nádobě ohřívat, vznikající pára ji protlačí skrz filtr do horní části. Poté vypněte hořák nebo vacuum pot odstavte z plotýnky. Jak pára ve spodní nádobě chladne, vytvoří podtlak (vakuum) a nasaje tak tekutinu přes filtr zpět dolů. Nyní můžete zařízení rozložit a servírovat kávu přímo ze spodní nádoby.