Kvůli osvěžujícímu frappé, klasické řecké ledové kávě, už nemusíte trávit několik hodin v letadle. Snadno si ji připravíte i doma.
Do vysoké sklenice dejte 1,5 - 2 lžičky instantní kávy a zalijte cca do 1/4 studenou vodou, dle chuti můžete osladit bílým nebo třtinovým cukrem.
Ponorným mixerkem nejprve důkladně rozpusťte kávu a poté jej udržujte těsně pod hladinou v mírně nakloněné sklenici, začne tak vznikat hustá krémová pěna, která postupně naplní celou sklenici.
Přidejte několik kostek ledu a dolijte studenou vodou nebo mlékem a podávejte se slámkou.
Několik praktických rad:
Velice doporučujeme mixer s napájením ze sítě (ne na baterky) - chcete si přece udělat více než dvě kávy, že? Jenže takovéto přístroje stojí v ČR několik set korun. Až budete na dovolené v Řecku, kupte si pro sebe i své přátele několik mixerků - cena se pohybuje kolem 4 - 6 EUR a někdy je můžete dostat i zdarma k nákupu instaní kávy.
Jestliže nemáte mixer (nebo elektřinu), lze frappé připravit i v šejkru. Jednoduše nasypate kávu (a cukr), zalijete vodou, uzavřete a pak už jen chvíli třepejte.
Další možností je použít konvičku na french press. Kávu a cukr zalijte vodou do 1/4 a opakovaným stlačováním a vytahováním pístu našlehejte do krémové konzistence.
No a pokud nemáte ani šejkr ani french press, lze použít šroubovací zavařovací sklenici, plastovou láhev od džusu nebo mléka (se širokým hrdlem) nebo láhev na kolo :-)
Zkrátka kdo si jednou zamiluje frappé, vždy si nějak poradí.
Stačí jen dodržovat dvě zásady:
- Pokud chcete sladké frappé, je třeba cukr přidat hned na začátku, jinak se nerozpustí
- Naopak mléko se přidává až nakonec, jinak nevznikne hustá a trvanlivá pěna