Většina z nás si představí, že je to jenom o tom, že se tam hodí tableta, (někteří si v horším případě představí i ocet), nechá se projet program „čištění“ a je to hotovo. Opak je pravdou, je to složitější proces.
Zahrnuje komplexní kontrolu, čištění a seřízení stroje do nejlepšího možného stavu.
Pro představu níže popisuji proces, který projde náš servisní technik s každým strojem, který mu přijde pod ruku.
Kompletní údržba kávovaru zahrnuje:
- sanitaci a promazání centrální jednotky,
- kontrola a seřízení mechanických částí,
- provedení odvápnění,
- provedení čištění kávových cest,
- vyčištění a kontrolaprůtokoměru vody,
- čištění a kontrolu mlecích kamenů,
- kontrolu filtru hrubých nečistot,
- kontrolu a čištění okruhu páry,
- češtění vnitřní části stroje
- kontrolu tlaku a těsnosti soustavy,
- v případě dodání cappucinátoru: čištění mléčných cest.
Jen pro představu, délka trvání servisního čištění u průměrně používaného kávovaru, je přibližně 4 hodiny.
Nezapomeňte, že pravidelné čištění a servis kávovaru prodlužuje výraznou měrou jeho celkovou životnost.