Už jste si v obchodech všimli novinky skryté pod názvem zelená káva? O co se jedná? A je to opravdu tak zdravé, jak se inzeruje?
V poslední době se v lékárnách, na internetu, obchodech zdravé výživy ale i v regálech supermarketů můžete setkat s novinkou s označením zelená káva.
Kupodivu se nejedná o nic jiného, než nepražená zrnka klasické kávy (jejich upražením vzniká klasická černá káva). Jsou dostupná ve své výchozí formě (celá zrnka), namletá, rozpustná káva, nebo jako výtažek.
Ale je skutečně zelená káva tak zdravá, jak se inzeruje? Může nám pomoci s hubnutím? A proč? Pražením kávových zrn dochází k snižování obsahu některých látek, v nich obsažených (asi tak, jako se vařením ničí vitamin C v ovoci a zelenině). Patří k nim například kyselina chlorogenová, která pomáhá při štěpení škrobů na cukry a posiluje schopnost vstřebávat cukr ze škrobu. Naopak právě díky pražení se v kávě uvolňuje kofein a další vázané látky, které za syrova nejsme schopni využít (asi tak, jako nestrávíme syrové brambory, ale vařené ano).
Je tedy zatím nevyřešenou otázkou, jestli je zdravější zelená nebo černá káva. V současnosti se zdá, že zelená káva je jen dobrý marketingový tah, jak draze prodat jinak bežně dostupnou surovinu. Takže se netrapte výčitky svědomí a nepříliš dobrou chutí zelené kávy a radši si vychutnejte šálek espressa nebo jiného kávového nápoje doma nebo u našeho automatu.