Zelená linka NUOVO CAFFE - volejte zdarma

800 269 259

Servisní linka

PO - PÁ 8:00 - 20:00 hod
SO - NE 9:00 - 20:00 hod

Akrylamid v kávě

Pražená kávová zrnka jsou zdrojem jedovatého akrylamidu. Ve které kávě je ho nejméně?

V poslední době se v souvislosti se zdravou výživou často hovoří o akrylamidu - jedovaté karcinogenní sloučenině, která vzniká při smažení, pečení, grilování či pražení potravin obsahujících sacharidy.

V největší míře ji obsahují smažené brambůrky, ale vyskytuje se v jiných dozlatova vypečených potravinách - chlebu, koláčích, koblichách, pečených bramborách a pražené zrnkové kávě.

Zatímco ale u většiny potravin platí, že čím tmavší odstín při tepelné úpravě záskají, tím větší je v nich obsah akrylamidu, u kávy nastává zajímavý paradox. Na začátku pražení obsah akrylamidu stoupá, ale později se tento začne přeměňovat na další, již nezávadné látky. Čím tmavěji praženou kávu si tedy vyberete, tím méně zatížíte svůj organismus karcinogenním akrylamidem. Snadno takovou kávu poznáte i podle její chuti - je méně kyselá a více hořká.